Muur

Muur wrappen met interieurfolie

Op zoek naar een manier om je muur van een nieuwe look te voorzien? Dan heb je meerdere mogelijkheden. Uiteraard kun je ervoor kiezen om je muur te verven, maar dan zit je al snel vast aan effen kleuren. Wil jij wat meer leven en sfeer creëren? Dan is het leuk om een patroon op de muur te hebben. Met verf is dat voor de meeste mensen onbegonnen werk. Voor iedereen die op zoek is naar meer sfeer op de muren is interieurfolie de perfecte oplossing.

Wat houdt het wrappen van een muur in?

Als wij simpel moeten uitleggen wat het wrappen van een muur inhoudt, noemen wij het vaak behangen 2.0. Het grote verschil is echter de kwaliteit, maar ook zeker het uiterlijk. Daar waar behang vaak wat oppervlakkig is qua design, is dat met interieurfolie compleet anders. Dit geeft namelijk veel meer leven, door het realistische design. Daar waar het bij behang altijd duidelijk is dat het behang is, krijg je bij interieurfolie een veel realistischer beeld en patroon. 

muur wrappen colletti

Is iedere muur geschikt om te wrappen?

Wij krijgen vaak de vraag of een muur geschikt is om te wrappen. Over het algemeen kan interieurfolie worden aangebracht op gladde en schone oppervlakken. Denk hierbij aan muren van gipsplaat, beton, metaal, kunststof of keramische tegels. Ook op enigszins poreuze ondergronden kun je een interieurfolie aanbrengen. Zorg bij hout en ongeschilderd stucwerk echter wel dat je eerst een laag primer aanbrengt om te zorgen dat de folie goed hecht. Voor andere niet gladde muren raden wij aan om deze eerst te schuren en zo veel mogelijk te egaliseren. Zo krijg je het mooiste effect en geniet jij nog jarenlang van een nieuwe look op je muren.

Welke voordelen heeft een muur wrappen?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het wrappen van een muur met interieurfolie, waaronder:

Geen specialist nodig 

Het aanbrengen van interieurfolie is relatief eenvoudig en vereist geen speciale vaardigheden of gereedschappen, waardoor het een gemakkelijke en snelle manier is om de uitstraling van een muur te veranderen. Wel is het belangrijk dat je nauwkeurig te werk gaat. Geen zin in gedoe? Dan kan je uiteraard altijd nog een professional inschakelen.

Personalisatie 

Interieurfolie is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, patronen en texturen, waardoor je een muur volledig naar eigen smaak en stijl kunt aanpassen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld behang, zorgt de textuur van onze interieurfolies voor een realistischer effect en extra sfeer.

Bescherming 

Interieurfolie kan ook helpen om de muur te beschermen tegen slijtage, krassen en vuil, waardoor de levensduur van de muur wordt verlengd. Interieurfolie is namelijk veel sterker dan verf of behang.

Makkelijk te verwijderen 

Interieurfolie kan eenvoudig worden verwijderd zonder de onderliggende muur te beschadigen. Het wrappen van een muur is daarom ook geschikt als een flexibele en tijdelijke oplossing voor het upgraden van je interieur. Uiteraard kun je het ook zo lang laten zitten als je zelf wilt!

Behalve de genoemde voordelen is interieurfolie ook een kosteneffectieve oplossing voor het upgraden van de uitstraling van een muur of complete ruimte. Zeker omdat je geen specialist nodig hebt voor de installatie is het aanbrengen van een interieurfolie in de meeste gevallen de meest voordelige optie om je muren op te knappen.

Populaire muurfolies

Hoe wrap je een muur met plakfolie?

Wij zijn ervan overtuigd dat het wrappen van een muur met plakfolie een klus is die je prima zelf kunt uitvoeren op een vrije dag. Wel zeggen wij daar altijd bij dat het belangrijk is dat je nauwkeurig te werk gaat. Om je alvast een beetje op weg te helpen hebben we onderstaand een aantal handige tips beschreven. Ook hebben we een mooie instructievideo opgenomen. Zo krijg je het beste beeld bij onze folies. Neem je liever geen risico, of heb je simpelweg de tijd niet? Maak dan gebruik van onze Colletti interieurfolie plakservice Wij regelen dan een specialist voor je.

Voorbereiding

Een goed begin is het halve werk. Ook als je van plan bent om je muur te wrappen met interieurfolie. Zorg ervoor dat de muur schoon, glad en droog is voordat je begint met het aanbrengen van de folie. Verwijder eventuele oneffenheden, scheuren of gaten in de muur en veeg tot slot de muur schoon met een zachte doek om stof en vuil te verwijderen.

Vocht

De lijm op interieufolie is een milieuvriendelijke, watergedragen lijm. Hoewel de folie vanaf de voorkant waterafstotend is, blijft de lijm gevoelig voor vocht. Zorg er daarom voor dat er geen water achter kan komen of doorslaan. Isoleer eventueel je buitenmuur.

Meten is weten

Meet de muur nauwkeurig op en snijd de interieurfolie op maat voordat je begint. Is dit je eerste keer? Dan adviseren wij om de folie iets groter te snijden dan de muur. Zo heb je voldoende speling en kun je dit bijsnijden als dat nodig is.

Positie bepalen

Je weet nu de afmetingen van de muur en je hebt een stuk folie op maat gesneden. Plak nu de folie losjes vast aan de bovenkant van de muur met (schilders)plakband. Dit geeft je de mogelijkheid om de positie van de folie nog aan te passen voordat je deze definitief bevestigt.

Gladstrijken

Gebruik een rakel (een creditcard kan ook) om eventuele luchtbellen uit de folie te strijken terwijl je de folie langzaam op de muur aanbrengt. Zorg dat je altijd vanuit het midden van de folie naar de buitenranden toewerkt.

Wegwerken

De folie zit nu op de muur. Hoog tijd om het netjes af te werken. Snijd de overtollige folie voorzichtig weg langs de randen van de muur met een mesje of een schaar.

Controleren, controleren en controleren

Controleer de hoeken en randen van de folie om ervoor te zorgen dat deze goed zijn bevestigd. Vind jij toch nog ergens een verdwaalde luchtbel? Dan is dit het moment om deze nog met een rakel of creditcard weg te strijken.

Wachten maar..

De klus is geklaard. Gefeliciteerd met jouw gewrapte muur! Nu is het tijd om te wachten. Laat de folie een paar uur drogen voordat je iets tegen de muur plaatst of de muur aanraakt. Daarna kun je gaan genieten van je nieuwe muur!De mooiste muurfolies van Colletti

Bij Colletti hebben we een breed aanbod van interieurfolies die geschikt zijn voor een muur. Welk design voor jou het beste is, hangt af van jouw huidige interieurstijl en persoonlijke smaak. Wel zien wij dat de onderstaande 3 designs erg populair zijn onder onze klanten die een muur gaan wrappen. Niet helemaal in jouw smaak? Geen zorgen. Neem een kijkje bij de rest van de folies en we beloven je dat er een design bij zit dat perfect aansluit op jouw wensen! Advies nodig van onze interieurfolie specialist? Onze specialist Peter heeft zijn favorieten hieronder voor je verzameld.